събота, 9 юни 2007 г.

ПОГЛЕД В БЪДЕЩЕТО
Ема Веселинова
Унесени в своето ежедневие, хората не се интересуват от това, което ги очаква. Докато не се срещнат в ежедневието си с непознатото и неизвестното. И тогава човек разбира и усеща, че не всичко зависи от неговото желание, че има нещо, което движи събитията от настоящето по точно определени правила и закони. Започват да се появяват въпрос след въпрос за изхода на събитията, за най-правилния начин на действие и поведение. Появяват се хора с усет за това, което става и това, което предстои да стане. Разбира се, появяват се и други, които също имат усет, но той се отнася към мислите, чувствата и очакванията на другите хора. И така се пораждат големите заблуди.
Корените на гадаенето са в онези далечни времена, когато се е зародила вярата в свръхестествените сили. А когато човекът от първобитния строй виждал зад различните явления в природата богове и духове, някои – добри, други – лоши, вече съвсем естествено било да иска да знае от тези богове своето бъдеще. Така гадаенето още от зараждането си се свързва със суеверието.
Първоначално култовите обреди е извършвал старейшината на рода,а по-късно – вождът на племето.Той е изпълнявал и ролята на главен гадател, предсказващ доброто или лошо разположение на божествата. Самите обреди са имали различен характер, съобразно ловните и земеделски навици на племето.
По-късно, с разлагането на първобитно-общинния строй, се обособяват професионални гадатели, жреци, които имали единствената длъжност да предсказват бъдещето, т.е. онова, което боговете са предопределили като съдба на хората. Познати от древната история са жреците от Делфи, които в своите смътни предсказания са карали да потръпват от догадки и съмнения за своето бъдеще много пълководци и владетели. Не е имало владетел по света, който да не е държал при себе си на служба астролози, гадатели на поличбите и сънищата. Официално гадаенето е било привилегия на господствуващата религия, но се е случвало и да се изплъзне от нейния контрол, и с гадателство да се заемат хора, които не са били служители на религиозни култове. Значителна част от астролозите, например през Средновековието, са били преследвани от църквата като еретици.
Особено силно се развивало гадателството в години на големи социални сътресения, когато съдбата на отделния човек, потънал в невежество, е търпяла много превратности. Тогава са разцъфтявали астрологията, хиромантията, тълкуването на сънищата. И сега навсякъде по света гадаенето има широки размери. Неговата същност, обаче, остава една – лесно трупане на печалби от невежеството и страха.
В основата си това е точно така, защото винаги ще се намери някой, който да злоупотребява с доверието и наивността на хората. Има, обаче явления, които нито един от клоновете на науката не могат да обяснят. Изключение прави онзи сбор от познания, известен с международното наименование езотерика. Според един от тълковните речници, то означава “тайна, нещо скрито, предназначено само за посветените”. Нейна проява са астрологията и нумерологията, две дисциплини с многовековни традиции. Хиромантията и френологията са намерили също своето място в стремежа на човека да изучи своята природа. Но тяхното развитие е съсредоточено повече в страни като Индия, Китай и Япония, и по-малко в Европа. Използвайки познанията, дадени от тези дисциплини, можем да си обясним, много от действията на хората в ежедневието им. По този начин намират своето обяснение проявите на човешката психика, като се обогатяват познанията по психология на отделната личност. Изучаването същността на човешкото его с неговите изяви, може да помогне на психиатрията да направи крачка напред в профилактиката и лечението на болестите на човешката душа. Когато се знаят причините за действията и постъпките на хората,може да се предвиди и предотврати възможното пагубно въздействие върху обществото.
Бъдещето на човечеството е в неговите ръце. А опознавайки себе си, всеки човек може да разбере каква неимоверно голяма сила се крие у него. Когато се научи да контролира енергията си с доброта и стремеж към съвършенство, човечеството ще бъде в състояние да осигури своето съществуване на Земята в хармония с майката Природа. За това е необходимо да изучаваме и развиваме, онези науки, наричани “езотерични”, които ще ни помогнат да открием пътя към съвършенството на своята душа, а от там към създаване на необходимите условия за неговото постигане.